top of page

Nederlanders eten gemiddeld zo’n 40 kilo vlees per jaar. Voordat dit vlees op je bord ligt, gaat er een heel proces aan vooraf, wat ook erg veel energie kost en zorgt voor uitstoot van broeikasgassen.

De productie van het vlees begint bij de boer die de dieren onderhoudt. Wanneer de dieren klaar zijn om geslacht te worden, wordt het naar een slachthuis vervoert. In het slachthuis worden de dieren volgens de regels gedood. Wanneer de dieren zijn geslacht moet het vlees naar de slagers worden vervoert. De slagers verwerken het vlees verder. Al deze verschillende stappen kosten veel energie. Zo is er bijvoorbeeld al 11250 liter water nodig om 1 pond vlees te produceren. Dit is ongeveer een kwart van het wereldwijde watergebruik en is in Nederland ongeveer 70 tot 80% van ons totale zoetwatergebruik, wat er voor zorgt dat het grondwaterpeil zakt.

Daarnaast draagt de productie en consumptie van vlees voor ongeveer 18% mee aan de opwarming van de aarde. Dit komt onder andere omdat bij de spijsvertering van koeien methaan ontstaat. Dit een krachtige broeikas wat ervoor zorgt dat de aarde opwarmt. Naast methaan komt er ook CO2 en lachgas vrij, wat ook zorgt voor de opwarming van de aarde.

Als we wereldwijd kijken naar het broeikaseffect van de veehouderij, komt dit op ongeveer 14,5%, dit is net zoveel als het broeikaseffect van alle transport bij elkaar.

Ook is er veel grond nodig om al het vee kwijt te kunnen. Dit is wereldwijd ongeveer 38%.

 

Daarom is het belangrijk om wat minder vlees te eten. Wanneer je eet volgens de schijf van vijf, levert dat minder belasting op voor het milieu. Hieronder een paar tips over hoe je dit zou kunnen doen, dit zijn de 7 stappen van duurzaam eten:

​

  • Zo min mogelijk voedsel verspillen

  • Minder rood en bewerkt vlees eten

  • Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt

  • Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft en vermijd snacks en snoep

  • Drink zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol

  • Ga zoveel mogelijk voor graanproducten, groente en fruit

  • Let bij groente en fruit op herkomst en seizoen

​

 

Bronnen:

​

www.greenpeace.nl

www.vlees.nl

www.voedingscentum.nl

Waarom is het goed om wat minder vlees te eten? 

bottom of page