top of page

Thee

Thee over het algemeen

De legende van thee is dat er een Chinese keizer was die geleerd was in kruiden. Hij dronk alleen gekookt water omdat hij geloofde dat mensen die water op deze manier dronken, langer leefde. Op een dag had hij pas water gekookt onder een wilde thee struik. Een paar van de blaadjes vielen in het water. Hij vond de smaak hiervan zo lekker  en verfrissend dat hij deze theestruiken overal liet plaatsen. En zo was thee geboren.

 

Thee valt binnen de schijf van vijf, mits er geen suiker aan toe is gevoegd. Het is een perfecte manier om genoeg vocht binnen te krijgen. Er zijn vele gezondheidseffecten die te paar gaan met thee.  Thee verlaagt de bloeddruk en verlaagt daarnaast de kans op een beroerte. Maar wat valt er nou onder 'thee'. Dit klinkt misschien als een gekke vraag maar de enige soorten thee die ook daadwerkelijk thee zijn, zijn de groene, zwarte, witte en oolong variant. Deze zijn namelijk daadwerkelijk gemaakt van de thee plant.

Kruiden, rooibos en muntthee bijvoorbeeld zijn geen voorbeelden van thee. Deze zijn namelijk niet van thee gemaakt. Er zijn voorbeelden van kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix die de bloeddruk verhogen, wat een negatief effect heeft op de gezondheid.

 

Thee drinken is dus goed voor je. Daarom hierbij wat extra informatie over het proces dat thee ondergaat en hoe je de thee het beste kan zitten zodat je optimaal kan genieten van je kopje thee.

Welk proces ondergaat thee

Bij thee maken komen verschillende processen om de hoek kijken. De manier waarop de thee wordt verwerkt heeft invloed op het soort thee dat het uiteindelijk wordt. Hierbij een korte uitleg van alle processen die de thee ondergaat.

 

Verflensen: Bij verflensen worden de thee blaadjes, nadat ze zijn geplukt onttrokken van hun vocht. Dit duurt ongeveer twintig uur en is belangrijk in het verdere proces.

 

Rollen: Bij het rollen komen de sappen van de theebladeren vrij. Dit is belangrijk omdat het bijdraagt aan het uiteindelijke karakter van de thee.

 

Fermenteren: Bij het fermenteren wordt de thee in een kamer van 25 graden gelegd. Deze kamer heeft een zeer hoge luchtvochtigheid. Dit proces geeft zwarte thee zijn sterke aroma.

 

Drogen: Het proces van fermenteren wordt gestopt door de temperatuur van de kamer te verhogen naar 90 graden. Ook theesoorten die niet worden gefermenteerd worden gedroogd.

Wat is het verschil tussen groene, witte, zwarte en oolong thee?

 

Thee ondergaat verschillende soorten processen zoals flensen, drogen en fermenteren. Het verschil tussen de thee soorten zit dan ook hierin. Belangrijk hierbij is het fermenteren. Bij het fermenteren wordt

 

Zwarte thee: Zwarte thee is net zoals de andere thee soorten geflensd, gerold en gedroogd maar wordt lang gefermenteerd. Bij zwarte thee gebeurt dit gedurende een lange tijd, dit geeft hem een krachtige smaak.

 

Groene thee: Groene thee wordt wel verflenst en gedroogd maar wordt niet gefermenteerd. Hierdoor behoudt de thee zijn groene kleur.

 

Oolong thee: Oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in. De thee wordt wel gefermenteerd maar korter dan de zwarte thee.

 

Witte thee: Deze theesoort wordt net zoals groene thee niet gefermenteerd. Wat hem zo bijzonder maakt is dat de witte thee wordt geplukt aan het begin van het thee seizoen, nog voordat de knopjes open gaan. Ook worden ze in de zon geflenst en gedroogd. Dit zorgt voor de lichte kleur van de thee gepaard met een zachte smaak.

 

Hoe kan je deze het beste zetten

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

Zelf thee maken

Thee plantjes zijn tegenwoordig populair en op vele plaatsen te koop. Hieronder staan een aantal linkje waar je de theeplantjes zou kunnen kopen.

​

https://www.bol.com/nl/p/tea-by-me-theeplant/9200000078389911/

https://www.tuinflora.com/theeplant-camellia-sinensis-nl.html

https://www.247green.nl/kweek-eigen-thee/

​

​

​

Bronnen

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-thee-kan-ik-het-beste-drinken-.aspx

https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1519_thee_0.pdf

https://www.dille-kamille.nl/nl/content/1035/thee-oorsprong-en-soorten/

https://kaldi.nl/webshop/thee-legende

https://www.theeliefhebbers.nl/encyclopedie/thee/het-fermentatieproces

bottom of page